dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Janur Tlh, Fergeteg hava, Boldogasszony hava

Janur hnap elnevezse latin eredet, nevt a rmai Janus istenrl kapta, aki a kezdet, a kapu, a hatrk istene volt. Janurt neveztk Boldogasszony havnak, Fergeteg havnak s Tlhnak is.

Szilveszter

Janur 1.

jv napja, mint vkezdet minden npnl szerencsevarzsl s gonoszz nap. A napot vidmsg, evs-ivs jellemzi, elmaradhatatlanok az jesztendei jkvnsgok. A falvakban fknt a gyermekek jrjk kszntversikkkel a hzakat, de a felnttek is megltogatjk egymst egy-egy jvi koccintsra.

jv napjhoz rengeteg idjsls kapcsoldik: pldul ha nincs fagy janurban, meghozza azt mrcius s prilis. Sok jsls fzdik az gynevezett elshz: az els jvi ltogat lesz a lny frje, amivel elszr foglalkozik az ember, azt fogja egsz vben csinlni.

Janur 6. - Vzkereszt, hromkirlyok

Gspr, Menyhrt, Boldizsr
Ezen a napon utoljra gyjtjk meg a gyertykat a karcsonyfn, majd lebontjk a ft.

Sok helyen Vzkereszt napjn tartjk a Csillagozst, vagy a Hromkirlyok jrst, a hrom napkeleti blcs betlehemi ltogatsnak emlkre. A csillagozs vagy a hromkirlyok jrsa hasonl a betlehemezshez, csak kevesebb benne a prbeszdes forma. Legfontosabb kellke termszetesen a csillag, amely a hrom kirlynak mutatta az utat Betlehembe. A csillagot egy rdon viszi a fehrbe ltztt hrom kirly egyike. A kirlyok kzl Boldizsr arct bekormozzk, hogy szerecsen voltt jelezzk. A msik kt kirly Gspr s Menyhrt voltak. A csillagozk sorba veszik a hzakat, verset mondanak, amirt lelmet s pnzt kapnak a hzigazdtl.

Megszentelik a hzakat vzzel s sval (gonoszz szerek), s krtval a szemldkfra rjk a G. M. B.-t (Gspr, Menyhrt, Boldizsr).

E naptl kezdve szenteli a vizet a keleti egyhz, a kzpkortl pedig a nyugati egyhz is. A vz megkeresztelsbl, (megszentelsbl) ered a magyar vzkereszt elnevezs. A liturgikus vzszentelst vzkereszt viglijn vgeztk a templomban, de haza is hordtk meghinteni vele a hzat, a gonosz szellemek ellen. Ezen kvl hittek gygyt hatsban, mely mindenfle betegsgre j volt, de hasznltk a mezgazdasg s llattarts terletein is. Vzkeresztkor szentelt vzzel megszentelik az udvart, az lat, lakst, hogy megvdjk az ott lket, embert, llatot a rossztl, a gonosztl. A csaldtagok mg isznak is a szentelt vzbl. A tbbit pedig elteszik, mert gygyt ert tulajdontanak neki k is, mint msok is. A karcsonyi bznak a felt a ktba dobjk, msik felt pedig a jszgok kapjk, mert ennek is gygyereje van. Vzkereszttel kezddik a farsang, ami a fiatalok s az idsek szmra egyarnt a vidm sszejvetelek, trfs jtkok idszaka.

Janur 18. - Piroska napja:

"Negyvenes nap", azt jelenti, hogy ennek a napnak az idjrsa egyezni fog az egy vagy kt holdvltozsra bekvetkez idszak hmrskletvel, csapadkmennyisgvel.

Janur 20. - Fbin s Sebestyn napja

Janur 20-n nnepeljk Fbin s Sebestyn napjt. Szent Fbin a 3. szzadban lt, egy ideig ppa is volt. Szent Sebestyn keresztny vrtan, rmai csszri testrparancsnok volt, akit keresztny hite miatt 298-ban Diocletianus csszr kivgeztetett. a polgri lvszegyletek, a nyilasok s pusksok vdszentje. A hagyomny szerint ez az els tavaszbreszt nap, ekkortjt kezdenek a fk mzgsodni, nedvet szvni.

Az orszg Sebestyn-kultusza a pestisjrvnyokkal, a jszgvsszel fgg ssze. Amikor a jrvnyok kialakulnak a np hozz imdkozik.

Janur 21. - gnes napja

gnes napja
Jelentse szent, tiszta, szemrmes, szzies. A kzpkorban a latin agnus (brny) szval azonostottk, a hasonl hangzs s a brny jelkpes jelentse alapjn. gnes szimbluma ugyanis a brny, gnes napjn szokta a ppa a brnyokat megszentelni.

gnes napja varzslnap, ha kivezetik az istllbl a lovat e napon, sszeszedik a patjbl kihull trgyadarabokat, a tykok fszkbe teszik, hogy sokat tojjanak, majd ksbb elkotoljanak, s j kotlk legyenek.

Idjrsjsl nap, a rgiek megfigyelse szerint, ha ezen a napon derlt az id, akkor j terms lesz az vben. E napon bjtlve, s nhny egyb elrst kvetve a lnyok meglmodhatjk jvendbelijket.

Janur 22. - Vince napja

Vince napja

A szlsgazdk egyik vdszentjnek napja. Npi megfigyelsek szerint olvads esetn j bortermsre lehet szmtani, ezt egy monds is kifejezi: Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

A drvaszgi falvakban n. vincevesszt vgtak, amit a szobban vzbe lltottak. A kihajtott vesszkbl jsoltk meg a kvetkez v termst. A gazdk szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy b legyen a terms. Az idjrs is meghatroz volt, pldul szp, napos id esetn j bortermst remltek, rossz id esetn viszont rossz bortermst jsoltak.
Blint Sndor nprajzkutat emlti, hogy Vinct "sidktl kezdve gy tiszteltk, mint aki legyzi a tl stt hatalmait s elkszti a lassan kzeled tavasz tjt. Nevnek a vinum=bor szval rokon hangzsa magyarzza, hogy a szlmvesek Vince nvnapjnak idjrsbl a kvetkez bortermsre szoktak jsolni." Vince a szlsgazdk napja, tbbfel vidman lik meg nnept, mert azt tartjk, hogy ez a nap a "szlvessz plfordulja".
Hetekkel elbb megbeszlik a gazdk, kinek a szlejben lik meg a Vinct. A megbeszlt napon szalonnt, kolbszt, hurkt, kenyeret csomagolnak, s sznkn a hegyre mennek a legtvolabbi szlbe. Mulatozs kzben termszetesen a borosveg is kzrl kzre jr. Evs utn gmbct (lsd: Kisgmbc mesje) akasztanak egy tkre, hogy a gmbchz hasonl nagysg frtk teremjenek. Mieltt hazamennek, vincevesszt metszenek, s ntaszval vonulnak haza a dombrl.
A szlvesszket a meleg szobba bls szj vegbe helyezik. Ha ezek kihajtanak, akkor nem fognak elfagyni a szlszemek. Vince idjrst mindentt figyelemmel ksrtk a szlsgazdk.

Janur 25 - Pl napja:

Szilveszter
Ezt a napot plfordulnak is nevezik, arra a bibliai trtnetre utalva, mely szerint a Jzust ldz Saul ezen a napon trt meg, s innentl Pl apostol nven emlegetik.

Pl fordulsa termsvarzsl -, de fleg jsl nap. A szp, derlt id sokfel azt jelentette, hogy mg hosszan tart hidegre lehet szmtani. ltalnos hiedelem szerint Pl fordulsakor a tl ellenkezjre fordul, vagy jgtr, vagy jgcsinl lesz. Ha az ember megltja az rnykt, hossz tlre kell szmtani. Az llatok is jeleztk e napon az idt. A medve ugyanis, ha e napon kijn a barlangjbl, j id lesz.

Termsjsl jelek is felfedezhetk e napon. Az egsz napi j id pl. j termst jelent. "Ha Pl napjn fj a szl, szk sznaterms vrhat." Ha ez a nap kds, az a jszg pusztulsra figyelmeztet.

Topolyn nem elgedtek meg a regulk jslataival, k maguk vallattk meg a jvt. Plpogcst stttek. letkor szerinti nagysgban annyi pogcst ksztenek, ahny csaldtag van. Mindegyik pogcsba egy-egy ldtollat tztek. Ha sts kzben valaki pogcsjn meggett a toll, akkor hall vrt r az vben, ha pedig megprkldtt, akkor valami betegsg leselkedett az illetre.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.