dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Februr - Bjtel hava - Tlut - Jgbont hava

A hnap latin neve, Februarius a klasszikus szerzk szerint a szabin februm, "tisztuls" szbl ered. Keresztny idkben a februr a bjt els hava lett, mivel a nagybjt kezdete rendszerint ebbe a hnapba esik. Erre utal a hnap rgi magyar neve: Bjtel hava. Neveztk Halak havnak is, mivel februr 21-e s mrcius 20-a kztt a Nap a Halak jegyben jr.

Az egyhzi kalendrium szerint a februrban kezdd vasrnapok mr a hsvtra nznek, teht nem visszafele a karcsonyra, hanem elre a hsvtra. Vge a karcsonyi nnepkrnek.

Februr 2. Gyertyaszentel boldogasszony.

Idjsl nap. Ha ezen a napon kist a nap, s a medve megltja az rnykt, akkor visszabjik a barlangjba s mg negyven napig hideg lesz.

Tavaszkezd napknt is szmon tartjk, mert a nvnyekben megindul a novemberben lellt nedvkerings. A rgi rmaiak ilyenkor nagy nnepsget tartottak, s Plttl, a sttsg istentl elrabolt gabonaistenn, Ceres keressre indultak a gyertys - fklys krmenettel.
A keresztny egyhz gyertyaszentel nnepp nyilvntotta ezt a napot, Szz Mria megtisztulsnak emlkre, gy a megszentelt gyertya egszsg - s szerencsvarzsl eszkzz vlt.

Februr 3. Szent Balzs.

Szent Balzs pspkt a torokbetegsgek gygytjaknt tartottk szmon. Ennek emlkre alakult ki a balzsols, balzsjrs, ami rgen iskolskor gyerekek adomnygyjt szoksa volt.

Februr 5. gota napja

gota napja
Ehhez a naphoz a npszoks szerint gonoszz hagyomny tapad. Krlsprik a hzat, az lakat, hogy kizzk a hzifrgeket, bogarakat. Most van az ideje a tavaszi munkk megkezdse eltt, hogy megszabaduljon az ember a hzban elszaporodott, bajt, betegsget terjeszt, krt okoz frgektl, bogaraktl.

Februr 6. Dorottya napja

Szintn idjsl nap. Ilyenkor mr nmi enyhls tapasztalhat. A nphagyomnyban Dorottya s Julianna (febr.16) ellenttes sszefggs tallhat. " Ha Dorottya szortja, Julianna tgtja ", vagy " Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog ".

Februr 10. Kolos napja

Kolos napja termnap. Szoks szerint ezen a napon vgjk, gyjtik az oltgakat. A most gondosan szedett s eltett oltggal oltjk majt a gymlcsfkat gymlcsoltkor.

Februr 12. Eullia napja

Nphagyomny szerint az ekkor elvetett mag j termst hoz.

Februr 14. Blint nap

Blint napja
Ez a nap is idjsl. Ha blint napjn megszlal a pacsirta s azt mondja : "cscslj be", akkor mg hidegre kell szmtani. A Blint napi hideg, szraz id, j termst hoz.

Valentin napot azrt tartjk, hogy megnnepeljk egy szent emlkt, aki tisztelte a szerelmet s a romantikt. Ilyenkor az emberek szerelmes zeneteket cserlnek. Msok szerint ksbb sokan sszetvesztettk a norman-francia 'galantin' szval, ami szerelmest jelent. Az idk sorn a kt hiedelem sszefondott, ezrt Szent Valentinra gy emlkeznek most, mint a szerelmesek vdszentjre.

Ezen a napon nyltan szabad emlkezni az elmlt szerelmekre, nem szabad megsrtdni, megharagudni. A Valentin napi szoks azt is lehetv teszik, hogy egy plti szerelem szenved alanya kldjn zenetet szerelmnek.

Februr 15. Fausztinus napja

Ha ezen a napon hozzkezdenek a gymlcsfk metszsnek, szlskertek rendezsnek, j terms vrhat

Februr 16. Julianna napja

Julianna napja
ltalnos vlemny, hogy jn a jobb id. A tavaszt vr emberek Julianntl vrjk a tl szortsnak engedst, a szebb, jobb idt, a termszet bredst.

Februr 19 Zsuzsanna napja

A Bibliban Zsuzsannt hzassgtrssel gyanstottk. A trtnet dramatikus feldolgozsa a " Zsuzsnna jtk ", amit a Bnsgban reformtus gyerekek hzrl - hzra jrva adtak el Nagybjt idejn.
Ezen a napon mr szpen zldell a f.

A psztorok hagyomnya szerint Zsuzsanna rpisil a hra, s az elolvad.

Februr 22. szgs Szent Pter

gota napja

A nphit szerint " Ha es, vagy kd van , a gabonn sok lesz az szg ". A napot az v szerencstlen napjaknt tartjk szmon, ezrt semmilyen munkt nem vgeznek. Azt tartjk, amilyen id ezen a napon van, olyan lesz Jzsef napkor is.

Februr 24. Jgtr Mtys.

A gazdlkodk, a termszet kzelben l szlsgazdk eltt ismert volt az idjrs s a terms szoros sszefggse, innen ered megfigyelsek:

 • Mtys feltri a jeget; ha nem tall, akkor csinl, ha meg tall, akkor ront.
 • Ha az id havas volt, bzt, rpt, zabot vetettek a j terms remnyben.
 • A gazdasszonyok pedig srgarpt, petrezselymet, borst, azzal indokolva, hogy akkor nem eszi meg a freg a magvakat.
 • Azt is mondtk, ha esik az es, akkor elveri a jg a termst, a szl pedig savany lesz.
 • Mtys a halszoknak is jeles napja, ekkor kezdenek vni a csukk. Az ezen a napon fogott csukt a np "Mtys csukj"-nak nevezi, s egsz vre b hal-fogst gr.
 • A Mtys-napi idjrsbl nemcsak az ves termsre, hanem a tojsszaporulatra is lehet jsolni. Egyes vidkeken a Mtys-napi libatojst megjelltk, vagy nem is kltettk ki, mert gy tartottk, hogy az e tojsbl kikelt liba szerencstlensget hoz, de lehet, hogy hibs vagy nyomork lesz. Msutt verekedsnek, marakodsnak tartottk.
 • A hideg id j termst jelent, a szeles pedig kevs tojst.
 • Mtys apostol az csok, a mszrosok s a halszok vdszentje. Ezrt a Mtys napjn fogott hal az egsz vi szerencss halszat eljele.
 • Ha nem esett a h, vagy es ezen a napon, akkor a Szeged krnyki regasszonyok harmatot szedtek. A harmatos lepedt a tehnre tertettk, hogy jl tejeljen, s mindig tele legyen a sajtr.
 • A juhszok lethez is hozzntt a Mtys-nap. Kivtelek csak a szkvek, mert ilyenkor Mtys-ugrs kvetkezik be, azaz Mtys 25-re esik.
 • Ha Mtys jszakjn fagy, akkor mg negyven fagyos jszaka kvetkezik.
 • A psztorok azrt is vrtk szvesen Mtyst, mert elhajtotta a havat, a legel megtarkult, kiltszott a f a h all, s a meddsggel mehetett a legelre a juhsz (medd juhokkal). Amikor szablyoztk az ellst, gy irnyoztk, hogy Mtyskor jjjn be az ells.

Februr 28. Romn napja

Romn napja

E nap estlyn Szkelykevn tzet raktak az utcn, s tugrltk, hogy vgre szp id legyen. A tzzel melegtettk a mrciust, a tavaszt, hogy ne legyen hideg.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.