dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Mrcius - Bjtms hava - Tavaszel - Kikelet hava

Nevt a hbor rmai istenrl, latinul Martius, azaz a Marsrl kapta. Rmban ez volt az v kezd hnapja. Az korban azt tartottk, hogyha a hbort mrcius havban indtjk, akkor szerencss kimenetel lesz. A npi kalendrium mrcius havt Bjtms havnak, Kos havnak, tavaszel hnak nevezi.

Az kori grg kultrban a mrciust, ,Anthesterion"-nak hvtk. A Julin naptrban ez az els hnap. Mrcius az v harmadik, 31 napos hnapja a Gergely naptrban.

A mrcius minden vben a ht ugyanazon napjval kezddik, mint az adott v novembere.

Mrcius 1. A meterolgiai tavasz kezdete.

Mrcius 4. Kzmr napja.

Tavasz
A patknyzs napjaknt is emlegettk. A gabonatrolkat ebben az idben takartjk, ksztik el az j terms befogadsra. Tlen a mezrl befszkeldtt rgcslkat rossz lbasok, vdrk veregetsvel, hangoskodssal is prbltk kizni.

Mrcius els hete napjainak idjrssal kapcsolatos jslsa:
Ha ez az idszak ess, havas volt, az arats megkezdst, az arra val felkszlst eltoltk egy httel.

Mrcius 7. Tams napja

Ezen a napon nem kellett semmi klnleges dolgot mvelni, a nvnaphoz azonban kapcsoldnak szlsok.

Az egyik szerint: "Tams, aki jobb ember, mint hrom ms." - arra utal, hogy e hnapnak az idjrsa mr jobb, mint a hrom "ember" nev hnap (szeptember, november s december).

Sok ms nap mellett, ez a nap is szerelemjsl. Ha a lny azt akarja tudni, merrl jn a vlegnye, akkor Szent Tams napjnak jjeln zrgesse meg a kaput, s amerrl vastagabb kutyaugats hallatszik, onnan vrhatja.

Egy msik szls arra figyelmeztetett, hogy: "Ami tid, vedd el, ami ms, kerld el. " = "Ami ms, nem Tams."

Mrcius 9. Franciska napja

Franciska napja
Idjsl nap. A bcskai s a baranyai regek gy tartottk, hogy amilyen idjrs uralkodik Franciska napjn, olyan lesz egsz mrciusban.

Mrcius 10. 40 vrtan napja

Az idjrst figyel psztorok s fldmvesek azt lltjk, hogy e nap idjrsa 40 napig tart. Klnsen az e napi hideg okozhat gondot, mert ha ilyenkor fagy, akkor a kvetkez 40 napban zord id vrhat.

Mrcius 12. Gergely napja

Gergely napja

Mg Balzs a diksg, addig Gergely az iskolk prtfogja volt. Ezen a napon tartottk a Gergely-jrst, melynek eredete a kzpkorra tehet. Tanulsuk anyagi alapjait prbltk megteremteni kregetssel a szegny dikok.

Mivel a ktelez iskolba jrst csak a 19. szzad vgn vezettk be, ezt megelzen a tantk toboroztk a dikokat. Ekkor a tanvkezds s zrs ideje a Gergely nap krli idszakra esett. A Gergely napi nnepsget a tantk szerveztk, irnytottk s abban maguk is tevkenyen rszt vettek.

Az adomnykr nekek a dekos nyelvezetet prbltk utnozni.
"Adjatok szalonnt,
omne dignum leverendum laude."

Idjrssal kapcsolatos jsls: Ha Gergely megrzza szakllt, havazst jelent.

Mrcius 18. Sndor napja

Az els meleget hoz szent napja. "Sndor, Jzsef, Benedek, zskban hozza a meleget".

Mrcius 19. Jzsef nap

A msodik meleget hoz szent, Szent Jzsef a famunksok vdszentjnek, Jzus nevelapjnak napja.

Mrcius ezen napjhoz idjrs-, termsjsls s halljsls is fzdik. A Jzsef s Benedek napokkal sszektve idjsl nap: "Sndor, Jzsef, Benedek, zskban hozza a meleget".

Vagy ha pl. szivrvnyt ltunk, akkor j bza- s borterms grkezik. De ha rossz id van, akkor sok lesz a halott.

Sok helytt ezen a napon engedik ki elszr a mheket s a legelkre a marhkat, s ezen a napon ltetik el a fokhagymt s a krumplit.

A hagyomny szerint ezen a napon szlalnak meg elszr a madarak, mert Szent Jzsef kiosztotta nekik a spot.
s ekkor rkeznek meg a fecskk is: "Fecskt ltok, szeplt hnyok!"

De ezidtjt vrtk vissza a glykat is, amelyek tollazatnak tisztasgbl jsoltak. Ha tiszta fehr volt a tolluk szne, akkor szk esztend vrt rjuk, viszont, ha koszos volt, akkor b termsre szmthattak.

Mrcius 21. Benedek napja

Benedek napja

A harmadik meleget hoz szent, a nursiai Benedek napja. Neve a latin Benediktus szbl szrmazik, aminek jelentse ldott.

Ez a nap a tavasz els napja s a napjegyenlsg idejnek napja is egyben. Rgen ezen a napon zsrt s fokhagymt szenteltek, amelynek ksbb gygyt ert tulajdontottak. A szentelt fokhagyma fzetvel kenegettk a tfuszos betegek fejt s hast. Idjrsjsl nap is, mert ha ezen a napon drg az g, akkor szraz lesz a nyr.

Ha Sndor, Jzsef s Benedek napokon st a nap, akkor hossz, meleg nyr vrhat, ha nem st, akkor hossz, lucskos sz lesz.

Mrcius 21.

A csillagszati tavasz kezdete, a napjegyenlsg ideje. A napjegyenlsg minden vben ktszer fordul el, tavasszal s sszel. Ezeken a napokon a nappal s az jszaka hossza kzel azonos. A tavaszi napjegyenlsg utn egyre hosszabbak lesznek a napok, mg az szi napjegyenlsg utn az jszakk hossza nvekedik.

Mrcius 25. Gymlcsolt Boldogasszony napja

Gymlcsolt Boldogasszony napja
Rgi magyar neve: Gymlcsolt Boldogasszony napja, ilyenkor oltjk be a fkat. A hiedelem szerint ezt az oltott ft nem szabad letrni, mert abbl vr folyik, de levgni sem lehet, mert aki ezt megteszi, megvakul. Ha e napon derlt az id, b terms vrhat.
"Gymlcsolt hidege, tli hnapnak meglje."

Az Angyali dvzlet, Jzus Szentllektl val fogantatsnak a napja a tavaszi gymlcsoltssal sszektve: "Az ember ilyenkor Mrival almt olt."

A palntaltets, fatisztogats napja is egyben. Ekkor helyezik el az oltgat.

Fecskehajtnak is mondjk, mert a j id ekkorra mr hazahajtja a vndormadarakat.

Egyb idjsls is tartozik mg mrcius 25-hz: Pl. ha ezen a napon megszlalnak a bkk, akkor mg 40 napig hideg lesz.
A hnap utols vasrnapjn ttrnk a nyri idszmtsra.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.