dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

prilis - Szelek hava - Tavaszh - Szent Gyrgy hava

A hnap neve a latin 'aprire' (megnyitni) szbl szrmazik, mely a rgyek, bimbk s virgok tavaszi nylsval ll sszefggsben. prilis a szerelem hnapja is, az kori rmaiak Venus istenasszonynak szenteltk, hisz az etruszk nevt (Aprilis) hordozza.
prilis eleje a rgi idk naptrrendszereiben vkezd idszaknak szmtott. A tavaszi napjegyenlsghez (mrcius 21.) legkzelebb es holdtltt vagy jholdat vettk az j v els napjnak s az jjled termszetet nnepeltk. Akkoriban csak tz hnapot tartottak szmon (mrciustl decemberig), a tli idszakot nem nevestettk meg, hisz a fld nem termett. Aztn egy rmai naptrreform sorn megszletett janur s februr hava s az v els napja hivatalosan janur elseje lett.

A meteorolgusok Tavaszh-knt tartjk szmon, a rgi Szkely-Magyar naptr szerint Szelek havnak nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Brnytor (Rgyezs) hava elnevezst hasznltk prilisra. A hnap rgi magyar (katolikus) neve Szelek hnapja.

Tavasz
"A Szent Gyrgy havi es kergeti a fagyot"

Az idjrsban legszeszlyesebb hnapot, az prilist a j gazda klnsen figyeli, s akkor rl, ha az csapadkos, mert azzal b termst jelez. A Szent Gyrgy havi es ugyanis "kergeti a fagyot", viszont ess mjust jsol. Az esztend szzadik napja, a Gyul (pr. 12.) ugyancsak rmutat: amilyen az idjrs ekkor, annak ellenkezje vrhat a kvetkez negyvenen. Mrk napjn (pr. 25.) a flemle nekre javallott figyelmezni, ha megszlal, szp tavaszt gr. prilis utols napja, ha j idt hoz, vele hozza a j termst is, ha meg rossz az id, viszi a hasznot.

prilis 1. Bolondok napja

A "Bolondok napja ", amikor a vicces emberek beugratsaitl rettegnek azok, akik nem rtik a trft.
Rgen egyes npeknl vkezd nap volt, az ujjled termszetet nnepeltk ilyenkor. Az kori grgk a jkedv istennek szenteltk ezt a napot. Hagyomnyainkban mr csak a trflkozst folytatjuk, de Eurpa minden orszgban szmon tartjk. Leginkbb a fiatalsg krben elterjedt nnep, amikor a dikok kitombolhatjk magukat, kvetkezmnyek nlkl megtrflhatjk, kifigurzhatjk tanraikat.

A naptrreformok eltt vkezd napnak tartottk, vidman, mkzssal nnepeltk ekkor a tavaszt, a termszet jjledst. Mita azonban a naptrreformmal janur 1-je az v kezdete, csak komolytalan jvknt - bolond napknt tartjk szmon. Ilyenkor ltalban ugrattk egymst a felnttek, elssorban azonban a gyerekeket trfltk meg. Pldul a boltba kldtk a gyerekeket esernymagrt, trombitahrrt, vagy hegedbillentyrt. Aki beugrott, azt kicsfoltk: "prilis bolondja, mjus szamara!"

A hagyomnyos npi gazdlkodsban ezt a napot nem tartottk alkalmasnak a vetsre, azt mondtk, ha ilyenkor vetnek, nem lesz szerencss a terms.

prilis 6. Vilmos napja

A hagyomnyok szerint ha ezen a napon esik az es, szk lesz az esztend.

prilis 14. Tibor napja

Ha ilyenkor mr szp zld a vets, akkor j lesz a sznaterms. A hagyomny szerint ilyenkor szlal meg a kakukk.

prilis 24. Gyrgy napja

Franciska napja
Idjsl nap. A bcskai s a baranyai regek gy tartottk, hogy amilyen idjrs uralkodik Franciska napjn, olyan lesz egsz mrciusban.
prilis 25. Mrk napja

A kukoricavets s a bzaszentels napja. A megszentelt bzaszlakat gonoszzsre hasznljk. Ha ezen a napon pacsirta, frj vagy bka szl a bzbl, az j termst gr.
Pl fordulsa, a bibliai Saulus Paulussz vltozsnak trtnete alapjn a kemny tl idjrsnak talakulst jsoljk erre a napra: "Pl forduls - tlforduls".

prilis 28. Vitlis napja

Ettl a naptl szmtva negyven napig hasonl id vrhat. A frfiaknak ezen a napon nem volt szabad dolgozni.

prilis 30. Szna Kata napja

A szna jelz a Siennai Katalin nv npnyelvi vltozata. Idjsl, termnyjsl nap. Muravidken azt mondtk, ha e napon szp az id, akkor j termst lehet vrni, de ha rossz az id, akkor hiba remnykednek. Tiltnap is volt Szna Kata napja, ilyenkor nem volt szabad konyhai vetemnyeket vetni.HSVTI NNEPKR

A hsvt mozg nnep, melynek idpontjt 325-ben a niceai zsinat a tavaszi napjegyenlsget (mrc. 21.) kvet holdtlte utni els vasrnapban llaptotta meg. gy a hsvt mrcius 22-e s prilis 25-e kztti idre eshet. A hsvtvasrnapot megelz virgvasrnappal kezddik a hsvti nnepkr, ezt kveti a nagyht, hsvtvasrnap, hsvthtf s vgl fehrvasrnappal zrul.

Virgvasrnap:

Virgvasrnap
Hsvt eltti vasrnap. Mr a 7. szzad ta plmt szenteltek ezen a napon. Nlunk ezt a barka helyettesti. Nhol a barka gyjtsnek is kialakultak hagyomnyai, pldul a szzadforduln a gcseji iskols fik fejkn sveggel, oldalukon fakarddal, a lnyok fehr koszorval a fejkn gylekeztek az iskolban. A tantjuk vezetsvel prosan, ntzva mentek gakat vgni. Visszafel mr egyhzi nekeket nekeltek, a templomot hromszor megkerlve vittk be az gakat.

A virgvasrnapi barkaszentels egyhzi eredet npszoks ugyan, de a szentelt barkt felhasznltk ronts ellen, gygytsra, mennydrgs, villmls elhrtsra.
A hsvti nnepkrben, gy virgvasrnap is szoks volt, hogy a lnyok - esetleg a legnyekkel egytt - a tavasz behozatalnak jelkpeknt zld gakkal, nekszval vonultak vgig a falu utcin. A beregi Tiszahton a szzad elejn mg szoks volt a virgvasrnapi zldgazs. Az eladsor lnyok felpntlikzott nagy zld ggal, nekelve mentek vgig a falu utcin.
Virgvasrnaphoz kt jellegzetes lenyszoks kapcsoldott, de csak a magyar nyelvterlet egy rszn. Nyitra, Hont, Ngrd, Pest s Heves megye egyes kzsgeiben gyakoroltk a kiszejrst, kiszehajtst, s ennl is szkebb terleten, a Nyitra megyei Zoboraljn ismertk, st nhol mg gyakoroljk a villzs szokst.
A kisze tbbnyire menyecsknek ltztetett szalmabb, melyet kici, kiszce, kicevice, banya nven is emlegettek. A lnyok nekszval vittk vgig a falun, majd a falu vgn vzbe vetettk vagy elgettk. A bbu a klnbz magyarzatok szerint a tl, a bjt, a betegsg megszemlyestje lehetett. A kiszi sz egybknt korpbl kszlt savanylevest, jellegzetes bjti telt jelent.

A villzs f kellke a klnbz nagysg villg, melyet felszalagoztak, esetleg kifjt tojsokkal dsztettek. Vicspaptiban mondta egy asszony a villgrl, hogy az a - tavasz hrnke, mentek a zld gban megmutatni, hogy jn a tavasz -. A sz eredetre nzve tbb magyarzattal is szolgl a kutats: a szlv vila, vily  "tndr" szval hoztk kapcsolatba, vagy a latin eredet villus "lomb" szval. A villfa mrete s dsztse szinte falvanknt vltozott.

Nagyht:

A tavasz, a termszet megjhodsa az embert is a krnyezete megtiszttsra kszteti. Ezek a rszint praktikus, rszint mgikus cselekedetek a nagyhthez ktdtek.
A nagyht jeles napjai nagycstrtk, nagypntek s nagyszombat.

A harangok Rmba mentek
Nagycstrtkn megsznik a harangozs: "a harangok Rmba mennek" a kzismert szls szerint, s legkzelebb nagyszombaton szlalnak meg jra. A szertartsra hvogats ezekben a napokban kerepelssel trtnik. A kerepl gyerekek munkjukrt adomnyt gyjtttek. A kerepls szoksban nem nehz felfedezni a gonoszz zajcsaps si szertartsnak nyomait.

Nagypnteken tartjk a legszigorbb bjti napot. ltalnos hiedelem szerint nagypnteken nem stnek kenyeret, mert az ilyen kenyr kv vlna. Nagypnteken nem sztottak tzet. A pnteki napot ltalban szerencstlennek vltk, klnsen a nagypnteket, mely a keresztny egyhzban Jzus megfesztsnek emlknapja. Tiltottk az llattartssal kapcsolatos munkkat.
Betegsgelhrt, tisztt, termkenysgvarzsl ert tulajdontottak a vznek. A nagypnteki hajnali vizet aranyos vznek, aranyvznek neveztk, klns jelentsget kapott ezen a napon. gy vltk, aki nagypnteken napfelkelte eltt megfrdik, azon nem fog a betegsg.

A tisztasggal volt kapcsolatos a fregzs is, melynek Nagyszombat volt az ideje. Jszdzsn nagyszombaton reggel, mikor elszr szlaltak meg a harangok, a gazdasszony kiablt, mikzben sprte a hz falt: "Kgyk, bkk tvozzatok!" Volt, ahol a fazekakat sszetgetve mg nagyobb zajt csaptak, s a frgeket jelkpez szemetet sprtk ki a kocsitra. Gyerekjtkknt is fennmaradt a nagyszombati fregzs. Haranggal, csengvel a nyakukban szaladtk krbe a hzat:

Kgy, bka, tvozz el a hzt,
kgy, bka, tvozz el a hzt!
(Barna 1979: 90)

Nagyht
Hajdan venknt egyszer, nagyszombaton sztottak j tzet. A szentelt tz maradvnynak klnfle praktikkban nagy szerepet tulajdontottak, pldul kivittk a szntfldre, szlbe, hogy a termst ne rje jgvers, hogy a fld termkeny legyen. A tzgyjts egykori hagyomnyt rzi egy jtkdalunk:

Tzet viszek, nem ltjtok, g a ruhtok,
ha ltntok, oltantok?

Hsvtvasrnap:

Hsvrvasrnap
Hsvtvasrnaphoz ugyancsak sokszn hagyomnyok kapcsoldtak. Hsvtvasrnap jellegzetes teleket ettek s esznek ma is orszgszerte. A hsvti sonkt, kalcsot, tojst, st mg a bort is, amit a katolikus hvk szentelni visznek a templomba. Sonkt s kalcsot szenteltettek, amit a gazdaasszony vitt el kosrban, kendvel letakarva. A szentels emlke azonban l, ma maguk szentelik. A Tpi mentn sonkt, tojst, kalcsot szenteltek. A hsvti trend: sonka, kocsonya, kalcs, amihez bort s plinkt ittak.

Hsvtvasrnapra virradra trtnt a hatrjrs. E szoksnak egyhzi klssgei voltak, de clja a tavaszi vetsek mgikus vdelme volt s az, hogy a kzssg fiatalabb tagjait megismertessk a hatrjelekkel. Az tjukba es mezei forrsokat kitakartjk.

Hsvthtf:

Hsvthtf
A vz tisztt, termkenysgvarzsl erejbe vetett hit az alapja a hsvti locsolsnak is. Valamikor vzbevet, vzbehny htfnek neveztk hsvt htfjt, ami utal a locsols egykori mdjra, tudniillik gyakran erszakkal a kthoz, vlyhoz hurcoltk a lnyokat, s vdrszm hordtk rjuk a vizet. A szagos vzzel, klnivel val locsols s a locsolversike jabb kelet szoks vroson s falun egyarnt. A locsolssal egyenrtk vesszzs volt nhol szoksban hsvtkor. Az szak-Dunntl szlovk telepts falvaiban ma is l npszoks. 4,6,8 vagy 9 fzfavesszszlbl kszlt, sibnak nevezett korbccsal vesszznek.

Mind a locsols, mind pedig a vesszzs jutalma orszgszerte az tellel-itallal knlson fell a piros vagy hmes tojs. A tojs si termkenysgszimblum, a keresztny egyhzi szimbolikban pedig a feltmads jelkpe s a 12. szzad ta szentelmny. A hsvti tojsok festsre a kmiai festkek elterjedse eltt termszetes anyagokat hasznltak. Leggyakrabban hagymalvel festettek, de nyerhettek srga sznt a vadalmafa hjbl, a brkbl zldet, a lencse levbl kket. A zemplni falvakban zld vetst s hagymahajat hasznltak a sznezsre.

Hsvtkedd:

Hsvtkedd a visszalocsols ideje volt. "Nem mertek a legnyek a falun vgigmenni dolgozni, a kerten szktek el a mezre. Vgiglltk a lnyok az utat kt oldalrl. Ahogy jtt a kocsival a frfi vagy a legny az rfizetett".

Fehrvasrnap:

A hsvti nnepkr zrnapja fehrvasrnap. Ekkor volt szoksban, elssorban Zala s Somogy megyben, de a moldvai magyaroknl is a szertartsos bartsgkts szoksa, a komls, mtkls. A komatlon tbbnyire hmes tojs vagy piros tojs, stemny, gymlcs s bor volt. A komatlat a nagyobb lnyok a kisebbekkel kldtk el a vlasztott bartnjkhz, verssel bekszntve:

Komatlat hoztam,
Fel is aranyoztam,
Koma kldte komnak,
Hogy vltsa ki magnak.
Ha nem vltja magnak,
Kldje vissza komnak.

A kapott ajndkokat, ha elfogadtk, kicserltk, a bort a sajtjukkal ntttk fel. Gyakran ettl kezdve magzdtak. Az Ormnsgban a nagylny legkedvesebb pajtsnak, leend komaasszonynak szemlyesen vitte a mtkatlat. A tlon hmes tojsok, slt-ftt perec s csokor pntlika volt.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.