dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Mjus - Pnksd hava - Tavaszut - gret hava - Borjtor (Virgz let) hava

A latin Maius hnapot Ovidius szerint a meglett korak (maiores) tiszteletre neveztk volna el. Valsznbb azonban, hogy a rgi rmai Maia istenn vagy frfi prja Maius volt a nvad. A grgknl Maia a pleiszok egyik csillaga volt, Zeusz szeretje, s a fistennek egytt tlttt jszakk eredmnyeknt Hermsz (latin Mercurius) anyja.

A meteorolgusok Tavaszut-knt tartjk szmon, a rgi Szkely-Magyar naptr szerint gret havnak nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Borjtor (Virgz let) hava elnevezst hasznltk mjusra. A hnap rgi magyar (katolikus) neve Pnksd hava.

A mjus mindentt a nyr aggodalmas adventjnek tnik, aminek a jvend terms fltse volt az alapja. Mjus az korban Eurpa-szerte engesztel s tisztt szertartsok bjts idszaka volt. Rmban tilos volt ekkor j ruht lteni, hzassgot ktni, s hzasletet lni, ekkor takartottk ki a templomokat, mostk le az istenszobrokat, mintha csak a hnap elkszlet lenne a nyrkzpi nagy nnepekhez. A np szerelmes szv legnyei mjus elsejn "mjusft" lltanak kedvenck hza el. E hnap nnepsgei - a majlisok - a tavasz s a nyr rmeinek szlnak. A szerves let fejldsnek ekkor van a tetpontja. Pongrc, Szervc s Bonifc, mint rgrl fogva tudjuk, knnyen visszacsalogathatja kertjeink rmt a hajnali fagyot, s krt okozhat vetemnyeseinkben, st mg a szl-gymlcs ltetvnyekben is. Persze a nagy riadalom eltt clszer emlkeznnk az agrometeorolgusok tapasztalataira, mert a hossz vtizedek ta foly meteorolgiai megfigyelsek elemzse bebizonytotta, hogy a fagyosszentekre vonatkoz nphit nem lgbl kapott llts.

Npi megfigyelsek:

 • mjusi csendes es, nveli a vetst
 • szraz mjus, szraz esztend
 • ha mjusban ersen halljuk a bkkat kuruttyolni, gy igen sok es lszen
 • ha mjus elejn esik, gy kevs borunk lesz
 • nagyon meleg mjus utn ess jnius kvetkezik
 • ha mjusban a tlgy szpen virgzik, s a cserebogr rajta tanyzik, gyakran fogunk hallani mennydrgst
 • sok bort hoz m a hrom c, (Pongrc, Szervc, Bonifc), ha felht egyiken se ltsz
 • Szervc, Pongrc, Bonifc, megharagszik, fagyot rz
 • Pongrc, Szervc, Bonifc, Zsfia is lehet gysz
 • Szervc, Pongrc, Bonifc, mind a fagyos szentk, hogy a szl el ne fagyjon, fstljenek kendtk
 • mjusi meleg es nagy terms, hideg es rossz vendg

Mjusfa

Mjus elseje

si tavasznnep, a majlisok napja. A mjusfa, a zld g a termszet megjhodsnak a szimbluma, s legtbb esetben az udvarlsi szndk bizonytka, szerelmi ajndk is. Sok helyen a megelz estt a legnyek a szabadban tltttk, s hajnalban hazamenve feldsztett mjusft lltottak a kedvesk udvarba. Az emberek az egsz napot vidm mulatsgok kzepette a szabadban tltik. 1889 ta a munkssg nemzetkzi nnepe.

Szent Flrin
-->

Mjus 4. Szent Flrin napja

Szent Flrin napja a katonatiszt vrtan emlkt rzi. A keresztny hitrt vrtansgot szenvedett s szentt avatott Flrin tulajdonkppen rmai katonatiszt volt, s Diocletianus csszr uralkodsa idejn Noricumban, a mai Ausztria terletn teljestett szolglatot. A legenda szerint imjval meggtolta egy hz legst, gy lett belle a tzoltk patrnusa. gy is szoktk brzolni, amint rmai tiszti egyenruhban, kezben a vdr vzzel egy hozz kpest parnyi hzacska, vagy vros tzt oltja. Tisztelete elssorban Ausztriban s a krnyez orszgokban virgzik a ks kzpkor ta. A tzzel dolgozk, tzoltk, serfzk, fazekasok, pkek valamint a kmnyseprk vdszentje lett, s a gyakori tzesetek miatt a barokk kortl kezdve mr nlunk is, minden tehetsebb polgr hznak homlokzatn flkbe lltottk szobrocskjt.

Nvnapjnak hiedelemanyagba az si pogny tzkultusz szmos eleme is flszvdott. Egyes falvakban ekkor nem raktak tzet, kenyeret sem stttek s a kovcsok sem dolgoztak. Mshol ppen ezen a napon gerjesztettek j tzet, si mdon, kt fadarab sszedrzslsvel, s az egsz falu npe ebbl a parzsbl gyjtott tzet. A gazdk, hogy b termst adjon, ekkor igyekeztek a kukorict elvetni.

Mjus 6. Jnos napja

"Babev Jnos" napjnak is nevezik, ekkor vetik a hvelyeseket, a babot, a borst, a lencst.

Mjus 12 13 14. Pongrc, Szervc, Bonifc napja

A fagyosszentek napjai az id tmeneti lehlst jelzik. E napokon nem vetnek, nem palntznak. A mjusi fagyok a gymlcsskben, a vetemnyesekben sokszor nagy puszttssal jrnak, ezrt tzgyjtssal, fstlssel vdekeznek ellenk.

A hagyomny szerint a Krisztus utni III-IV. szzadban lt hrom szentlet frfi a keresztny hitrt halt mrtrhallt, mg ms forrsok szerint a hrom szent azrt fagyott hallra, mert ruhikat a szegnyeknek adtk. Egyes kutatk a fagyosszenteket magyar szenteknek nevezik. Tny, hogy a magyar nphit szmos legendt ismer a hrom frfirl: ezek szerint Pongrc knikulban, a subjban megfagyott, Szervc a Tisza kzepn vz nlkl megfulladt, Bonifcot pedig agyoncsptk a sznyogok.

Mivel ezrt k haragszanak rnk, bosszt eskdtek ellennk, s vrl-vre visszajrnak, hogy tnkretegyk a termst. Fagyot rznak, letaroljk a vetemnyt, megdermesztik a fldet, sok fjdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidkeken viszont gy vlik, hogy e rosszindulat szentek jsgosak is tudnak lenni, ugyanis, ha kist a nap, b termst hoznak a szlsgazdknak.

Mjus 15. Zsfia napja

Franciska napja
Erre a napra est jsolnak a rgi emberek.
Mjus 16. Jnos napja

A csehorszgi Pomuk (ma Nepomuk) vroskban szletett 1340-ben az a plds let frfi, aki orszgszerte Jnos atyaknt vlt ismertt. Nagy tudsa s egyhza irnti mly elktelezettsge miatt IV. Vencel kirly felesge t vlasztotta gyntatjul.

Ez a megtiszteltets azonban nem csak a plyjt tette tnkre, hanem lete tragdijt is okozta. A hitvesre fltkeny kirly ugyanis arra akarta knyszerteni a fpapot, hogy szmoljon be a kirlyn gynsrl, s rulja el a titkait. Mivel Jnos - hivatshoz hven - nem engedelmeskedett, az uralkod elfogatta, megknoztatta, majd a Moldva folyba dobatta 1383-ban.

Srjnl a XVII. szzad elejn tbb zben rendkvli esemnyeket szleltek. 1618-ban pldul, amikor a protestnsok elfoglaltk a templomot s el akartk tvoltani a szent hamvait is - a legenda szerint -, valamennyien szrnyethaltak. Egy msik alkalommal a szent megvdte a templomba meneklt jezsuita misszionriusokat, gy azok prtfogjuknak kezdtk tekinteni, s szorgalmaztk az egyhzban Jnos avatst. E csods jelensgek kivizsglsa utn III. Benedek ppa Nepomuki Jnost 1729-ben a szentek sorba iktatta. lett a folyk, hidak, hajsok, vzimolnrok s ltalban a vzen jrk, vzen dolgozk oltalmazja. Tisztelete rvid id alatt haznkban is elterjedt: a barokk korban az nevre szenteltk a legtbb j templomot, szobrai, kpei az egsz orszg terletn ismertt vltak.

Nepomuki Jnos teht a vzen jrk patrnusa. A hajsok, dereglysek, hdvmosok, vzimolnrok vdszentje.

Tiszteletre valsgos vzi krmeneteket rendeztek. Estefel kihoztk a szent szobrt, zld gakkal, templomi zszlkkal, fklyval, g gyertykkal dereglyre vagy kompra vittk, s egy feldsztett emelvnyre lltottk. A dereglyt kivilgtott, feldsztett csnakok kvettk. A vzi krmenet evssel-ivssal, mulatsggal fejezdtt be a ftren.

Orbn napja

Mjus 25. Orbn napja

Ekkor kezdenek a mhek rajzani, ezrt a mhek "Orbn bogarai". Dont mellet a vincellrek, szlsgazdk vdszentje, szobra gyakran megtallhat a szlhegyeken. Ha Orbn j idt hoz, akkor a szobrt felvirgozzk, ha rosszat, akkor besrozzk. Sok helyen az utols fagyosszentnek tartjk.Pnksd:

Pnksd napja

Neve a grg pentekosztsz "tvenedik" szbl szrmazik, ugyanis ez az nnep a hsvtot kvet tvenedik napon kezddik. Pnksd a hsvt fggvnyben mozg nnep, mjus 10-e s jnius 13-a kztt.

A nyrkezdet nnepn a klnfle versenyek, sportjtkok gyztest rvid ideig uralkod "pnksdi kirlynak" vlasztjk. A kislnyok ezen a napon tartjk a pnksdikirlyn-jrst a pnksdlst. A legkisebb lnyt pnksdi rzsval, zld gakkal dsztve kirlynnek ltztetik, s rzsaszirmot hullajtva hzrl hzra jrnak ksznteni.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.