dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Jnius - Napisten hava - Naprs hava - Szent Ivn hava

nevt Jnrl, a rmai istennrl kapta, aki Jupiternek, az istenek atyjnak a kedvese volt. A fiatalosan ragyog Jn a csillagszat s a hzassgok vdje. Jnius a termszetben a kiteljeseds hnapja.

A Nyrd mentn a kakukk megszlalshoz ktik a fstlt szalonna megkezdst. Mg tlen elteszik, hvs, szells padlsra, hogy a kakukkszra elvve legyen mit tarisznylni kaplskor, aratskor.

A gabona rt is a kakukk szava szablyozta. Ha szent Jnos napja( jnius 24.) eltt megszlal, olcs lesz a gabona, ha csak e nap utn, akkor drga.

Medrd napja

Jnius 8 Medrd napja

Kzismert idjrsjsl nap. A kzhiedelem gy tartja, hogy ha ezen a napon esik az es, akkor negyven napig esni fog, ellenkez esetben pedig ugyanennyi ideig szrazsg lesz.

A bukovinai magyarok szerint e napon kezddtt az znvz, s akkor is negyven napig esett. Jszdzsn gy tartjk, hogy Medrd napjn mindig vzbe fl valaki, s ez ldozat a vizek kirlynak, ezrt e napon nem szabad frdeni, de a lovakat meg kell itatni, mert akkor nem lesznek rhesek.

Topolyn gy vlik, ha Medrd napjn st a nap, akkor des lesz a bor, ha esik, akkor savany.

Jnius 10. Szent Margit napja

Medvesaljn Retkes Margit nven emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy j gyenge maradjon. Cspn a tykltetsre alkalmas nap. A Hortobgy vidkn ltalban ess napnak tartjk. Zentn Margitot legyes Margitnak hvjk. Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor abban az vben sok lesz a lgy.

Jnius 13. Pduai Szent Antal napja

A Remete Szent Antalhoz (jan. 17.) fzd nphagyomnyokat sok helyen truhztak Pduai Szent Antalra . Ezrt igen sok, llattartssal kapcsolatos hiedelem s szoks kapcsoldott ehhez a naphoz. Pldul a baranyai falvakban nem fogtk be a jszgot. Gyergycsomafalva szkelyei lncon hajtottk t a jszgot, mikzben a gazda mondta: legyetek ersek mint a vas, tartsatok ssze, mint a lnc, s Pduai Szent Antal rizzen meg a vadllatoktl!

E naphoz kapcsoldott a Szent Antal tze, az orbnc gygytsa rolvasssal.

Keresztel Szent Jnos napja

Jnius 24. Keresztel Szent Jnos napja vagy Szent Ivn napja

Szent Ivn a nyri napfordul nnepe, a szertartsos tzgyjts egyik jeles napja. A tz tisztt, gonoszz erejbe vetett hit az alapja a Szent Ivn-napi tzugrs szoksnak is. Az ekkor gyjtott tzrl azt tartottk, hogy megvd a kd, a jges s a dgvsz ellen, elsegti a j termst. A szertartsos tzugrsnak egszsg- s szerelemvarzsl clzata is volt.

A helyi adatok szerint a tzreval zspszalma, rzse, mjusfa, gaz s szemt is lehetett. A tzrevalt egyes helyeken a lnyok gyjtttk, st a tzet is k gyjtottk meg.

A tz tugrsra a mlt szzad vgi szegedi lers szerint trfsan gy biztattk a rsztvevket:

Ne flj, pajts, ugord t,

nem sti meg a pofd!

(Kovcs J. 1901: 316)

A tz tugrsa kzben prost-, kihzast dalokat nekeltek.

A szoks lnyeges rsze a szerelemvarzsls. A Szent Ivn-napi rtusnekekben tbb prostszveg is szerepel. Gyakran igen hosszak ezek az nekek. Ismert az a szlsunk, Hossz, mint a szentivni nek.

A Szent Ivn-napi tzgyjtsnak a hzassgjslson, -varzslson kvl mg szmos indoka volt.

A Szent Ivn-napi tznek egszsgvarzsl szerepe is volt, kzvetlenl a tz tugrlsa, valamint a felette fstlt klnfle nvnyek rvn.

Jnius 29. Pter s Pl napja

A magyar nyelvterleten ltalban gy tartottk, hogy a bza tve ezen a napon megszakad, kezddhet az arats.

A Mura-vidken ekkor kezdik aratni a rozsot. Topolyn kimentek megnzni a bzt, s egy-kt kaszasuhintst tettek prbakppen, mert ez a nap egybknt dologtilt nap volt.

A Csallkzben Pter-Pl napjhoz fzdik az a hiedelem, hogy amelyik legny vagy lny elsnek hallja meg a harangszt e napon, az v vgig megnsl vagy frjhez megy.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.