dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

Oktber Mindszent hava

Oktber si magyar nevn Magvet hava, az v tzedik hnapja a Gergely-naptrban, nyolcadik a Julinusz-naptrban. A latin octo szbl szrmazik, melynek jelentse nyolc - utalva arra, hogy ez volt a nyolcadik hnap, amg a janur s februr hnapokat ksbb hozzadtk az vhez. A 18. szzadi nyelvjtk szerint az oktber: mustonos. A npi kalendrium Mindszent havnak nevezi.

Hideg szl fj


"Ha hideg szl fj, igen hideg lszen a tl is"Az oktber, Mindszent hava, ha zivataros, hideg s szeles lesz a tl. S a jv tavaszra is jvendl, gy tartjk, hozz hasonl lesz majd a mrcius idjrsa. Ha oktberben mg meleg van, annak a "bjtje" egy hideg februrral jn el, az oktberi hideg szelekrt viszont enyhe janur fog krptolni. A npi tapasztals azt mutatja, hogy a tl milyensgt leginkbb Orsolya napja (okt. 21.) rulja el, s Dmtr (okt. 26.), akiknek napjn, ha hideg szl fj, igen hideg lszen a tl is.

A npi jvendls szerint:

    Esss id
  • Az oktberi zivatar szeszlyes telet jelent.
  • Sok oktberi es, termkeny es, vagy sok oktberi es, sok decemberi szl.
  • Ha oktberben fagy s szl van, gy janur hnapja enyhe lesz.
  • Oktber s mrcius rendesen egyforma.
  • Ha meleg oktber hnapja, hideg lesz a februr!

Oktber 4. Assisi Szent Ferenc napja

A ferences rend magalaptja (1181-ben szletett Assisiben), aki a szegnysget, alzatossgot s irgalmassgot hirdette. Tbb helyen a Ferenc-hetet tartottk a vetsre legmegfelelbb idszaknak. A gonosz, rossz szellemek elzsre a vets idszakban kanszostorral durrogtattak.

A kotlk fszke kr rakott nyrfag megvdte azokat az elpusztulstl. Tbb helyen a szret kezdete s az szi vets ideje.
AZ LLATOK VILGNAPJT oktber 4-n nnepeljk. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az llatok vdszentjnek halla napja.

Oktber 15. Terz napja

A ni szentek kzl Szent Terz a legnagyobb, a 16. szzadban lt. Taln pp ezrt nem vletlen, hogy ezen a napon tbb helyen asszonyi dologtilt nap is.
Tilos volt nekik mosni s kenyeret sem sthettek. Sok helyen ilyenkor kezdenek szretelni. Egerben, a hres borvidken Terz-szeds a neve.

Oktber 16. Gl napja

Mr a jv nyri idjrsra mutat. (Taln azrt is, mert az idn mr nem okoz idjrsi gondot a mezgazdlkods.)

Oktber 20. Vendel napja

A jszgtart gazdk s a psztorok vdszentjkknt tiszteltk Szent Vendelt. A legenda szerint Szent Vendel a 7. szzadban lt r kirlyfi volt, remetskedett, majd egy birtokoshoz szegdtt, annak nyjt ellenrizni.

E napon nem fogtk be a jszgot s vsrra sem hajtottk. Sokfel bcsnapknt is szolglt. Szobrokat lltottak szmra. A templombl krmenettel vonultak Szent Vendel szobrhoz, melyeken psztorltzetben brzoljk, lbnl kutyval s brnnyal. Vallsi egyesleteket hoztak ltre a juhtart gazdk. A psztorok nnepe, mulatozsuk napja volt.
Ha llatvsz ttt ki, azt mondtk, hogy Vendel viszi az llatokat. Szent Vendelt elssorban a Dunntlon s a Jszsgban tiszteltk. E napon nem fogtk be a jszgot s vsrra sem hajtottk.

A Tpi vidkn az llattart s juhtart gazdk nnepe volt Vendel-nap. Nagyktn a hagyomny szerint: "Vendelke a juhszok prtfogja, rzi a hatrt." A falu szln vagy a legelk kzelben lltottk fel a szobrt. Vendel a psztorok nnepe a Csallkzben is. Dudasz mellett mulatoztak ezen a napon. A Hortobgy vidkn a psztorcsaldokban gyakori volt a Vendel nv.

Oktber 21. Orsolya napja

Orsolya napja
"Orsolya napja megjelenti a tli idjrst" - tartottk a rgiek. Vagyis, amilyen az id ezen a napon, olyan lesz a tl is (pl. ha szp id van ekkor, gy marad egszen Karcsonyig). Az asszonyok gy vltk, hogy ppen ideje Orsolya napjn leszedni a kposztt, betakartani a kerti vetemnyeket, mert ki tudja, milyen idjrs kvetkezik (pl. a sok estl kirepedeznek a szp kposztafejek). Nhol pedig ez a nap volt a szret megkezdsnek az ideje, pl.: Kszeg krnykn s a Soml-vidken.

Oktber 26. Dmtr napja

A keleti egyhz kedvelt szentje, a 4. szzadban a nagy keresztnyldzsek idejn vrtanhalllal halt meg. Az orszg keleti felben volt a juhszok prtfogja. Juhszjvnek is nevezik, mert ezen a napon szmoltattk el, vagy hosszabbtottk meg a juhszok szolglatt.
Az Alfldn s az orszg szak-keleti rszben ezen a napon llatvsrokat tartottak, tbbnapi mulatsgokat, "dmtrzst" rendeztek. Juhsztort, juhszblt rendeztek Hortobgyon, Szegeden. E napon a juhszok a plbnia udvarn birkapaprikst fztek, a juhsznk blest stttek.
A Dmtr-napi hideg szelet a kemny tl eljelnek tartjk.

Oktber 28. Simon - Jds napja

Ez a nap arrl nevezetes, hogy Hegyaljn, Tokajban ilyenkor kezdtk a szretet. Errl regula is szl: Rg felrta No Tokaj hegyormra, hegyaljai kaps, vrj Simon Judra!
A szreti szoksok a szlszeds utols napjhoz kapcsoldnak. Kzvetlen a szret utn gyakori a szreti felvonuls, majd az ezt kvet bl. A szret idpontja a 18-19. szzadban valamilyen jeles naphoz ktdtt.
Simon, Jda napja is szorosan ktdtt a juhszlethez - mint az ezt megelz Demeter-nap is. Ekkorra a nyjak behajtst mindenkppen be kellett fejezni. Horgoson, Zentn a juhszok elszmoltatsnak napja volt.
Amennyiben szp id van e napon, akkor j termsre van kilts a kvetkez vben.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.