dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

November Szent Andrs hava

Naptrunk 11. hnapja a rgi rmai kalendriumban a kilencedik volt, latin neve, November is azt jelenti, "kilencedik".
A hnap rgi magyar neve: Nyilas hava, illetve a Nyilas hnap els dekdjnak legjelentsebb szentje utn Szent Andrs hava volt, ill. szutnak is neveztk.

Hideg szl fj


Azt mondjk rla, hogy e hnap az sz utolja. Ilyenkor nem kell mr sokat vrni a tl belltra. "November, december, lbon ll a hember." Mrton madara, a holl is bejn mr az erdbl, ellepi a szntfldeket, lelem utn kutatva.November 01 - Mindemszentek napja
November 02 - Halottak napja

Mindenszentek s halottak napja a halottakra val emlkezs nnepe. Az egyhz az I. szzadtl kezdden november elsejt szentelte a halottak emlkre. Minden olyan szentnek nnepe, akikrl a naptr nvszerint nem emlkezik meg. Ezen a napon a katolikus egyhz tantsa szerint az l s az elhalt hvek titokzatos kzssget alkotnak. Ktelez nnep a IX. szzad ta. Az egsz magyar nyelvterleten szoks a srok megtiszttsa, virggal dsztse, gyertyk gyjtsa.

Mindenszentek napja
A nphit szerint ilyenkor hazaltogatnak a halottak, ezrt a tertett asztalra kenyeret, st, vizet tettek. A csald minden tagja gyertyt gyjtott a gyertyk gsidejbl a hiedelem szerint arra kvetkeztettek, ki hal meg elbb a csaldban. Sokfel gy tartottk, hogy mindenszentek s halottak napja kzti jszakn a halottak misznek a templomban, s amg a harang szl, hazaltogatnak sztnzni. Ezrt minden helyisgben lmpt gyjtottak, hogy a halottak eligazodjanak.

Erre a htre munkatilalom vonatkozott. Tiltott dolog volt a meszels, moss, mezn dolgozs, - mert ez sok bajt hozhatott a hz npre, - mivel megzavarja a holtak nyugalmt. E hiedelmek ma mr kiveszben vannak, de mindkt napon a halottakra emlkeznk.

A virgbortotta srok mellett rokonok, ismersk, bartok gyertyt gyjtanak, s emlkeznek. E napon a tvolbaszakadt csaldtagok is hazatrnek, emlkeznek. Az nnepls a gysz napja.

November 11 - Mrton napja

Szent Mrton a legnpszerbb kzpkori szent. A krnikk szerint e nap a fizets, tisztjts, jobbgytartozs lerovsnak napja volt. Az erdlyi psztorok e napon krtk jrandsgukat.

Mrton napja
Sorra jrtk a hzakat, kszntt mondtak, nyrfavesszt ajndkoztak a gazdnak, aki megrizte, s tavasszal az llatok kihajtsra hasznlta. A legenda gy tartja, Szent Mrton alzatbl ki akart trni pspkk vlasztsa ell, s a ludak ljba rejtztt, azok azonban ggogsukkal elrultk. Innen a "Mrton ldja" elnevezs.

Ilyenkor vgtk le a tmtt libkat, gy tartottk: "aki Mrton napjn libt nem eszik, egsz ven t hezik." Mrton az j bor brja, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor mr ihat az j bor.

Lakomk idszaka.

A Mrton napi idjrsbl kvetkeztettek a tlre: "Ha Mrton fehr lovon jn, enyhe tl, ha barnn, kemny tl vrhat." Sokfel azt tartjk a Mrton napi id a mrciusi idt mutatja. A Mrton napi lakomn elfogyasztott ld csontjbl is idjrsra kvetkeztettek: ha a liba csontja fehr, s hossz akkor havas lesz a tl, ha viszont barna s rvid akkor sros.

Dologtilt nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jszg pusztulst okozta volna. Sokfel rendeztek Mrton napi blokat, vsrokat.

November 19 - Erzsbet napja

rpdhzi Szent Erzsbet a katolikus egyhz egyik legnagyobb ni szentje. A legenda gy tartja, hogy a szegnyeknek a ktnyben vitt alamizsna rzsv vltozott mikor atyja krdre vonta. Ezt nevezik rzsacsodnak. A tl s a karcsony rmutatnapja.

Erzsbet napjn, ha esik, akkor lgy tl lesz, nem kell flni a nagy fagyoktl. Azt is mondjk, olyan lesz az id karcsonykor, mint amilyen Erzsbet napjn. Npi megfigyelsek szerint Erzsbetkor ltalban leesik az els h, erre szoktk mondani: "Erzsbet megrzza a pendelyt" (als szoknyjt).

A kalendrium szerint:" Szent Erzsbet napja tl erejt szabja". Az szi munkk zrnapja.

November 25 - Katalin napja

Keresztny hitrt halt mrtrhallt. Okossga miatt volt a dikok, tudsok, egyetemek vdszentje.

E naphoz frjjsl hiedelmek s praktikk is kapcsoldnak.
Meztlb klnfle gakat loptak a fkrl, amely ha karcsonyig kizldlt, kvetkeztettek a leny kzeli frjhezmenetelre. A kizldlt gat neveztk Katalin-gnak.

A legnyek is ezen a napon tudakozdhattak jvjket illeten. Prnjuk al lopott lenyinget tettek, hogy meglmodjk jvendbelijket. Idjrsjsls is ktdik e naphoz:
Ha Katalin kopog, akkor karcsony locsog, viszont ha Katalin locsog, akkor karcsony kopog.

Katalin az utols mulats - blos nap, mert ezt kveti az advent kezdete. Rmutat nap, a janur idjrsra utal.

November 30 - Andrs napja

Andrs napja
E napnak a np hitvilg mgikus ert tulajdontott. A lnyoknak szmtalan praktikt, jsl cselekmnyt kellett vgeznik, hogy meg tudjk ki lesz a frjk. Az egsz napos bjt utn, ha prnjuk al frfi fehrnemt rejtettek, lmukban minden valsznsg szerint megismertk jvendbelijket. Az is eredmnyesnek bizonyult, ha Andrs napjn hallgattk honnan jn a kutyaugats, ugyanis abbl az irnybl vrhattk leend frjket. Se szeri, se szma a gombcfzsnek, lomntsnek, Andrs napi jslsoknak amit a kvncsi lnyok mg ma is alkalmaznak. A gombcba egy frfi nevet rejtettek, fzni kezdtk, amelyik elsnek jtt a vz tetejre, az lett az illet frjnek neve. gy gondoltk, ha fokhagymval megkenik az lak ajtajt, llataikat megvdik a farkasoktl.

Andrs a tli vnegyed kezdnapja.
Bjtnap.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.