dvzljk a Szv voda honlapjn !

Mi a kalendrium?

seink fra vsett naptrt hasznltak, de ismernk varrottas naptrokat is. Az els magyar nyelv nyomtatott kalendrium 1538-ban jelent meg. A kalendrium sz a latin Calendae-bl, a h els napjbl szrmazik.

vszzadokon t sok hzban ez volt az egyetlen knyv a Biblia mellett. A XVI-XVII. szzadtl kezdve minden mvelt ember olvasta. A rgi kalendriumok a naptr mellett az n. Prognosztikont is tartalmaztak. Az nnepek, jeles napok rendje kiegszlt a legfontosabb elvgzend munkkkal, a csillagok llsval, meteorolgiai ismeretekkel, jslatokkal, erklcsi tantsokkal, versbe szedett "cszikkal".

Kalendriumunkban a rgi naptrak legjobb hagyomnyait folytatva szeretnnk vgigksrni a termszet kzelben l emberek jeles napjait, si nnepeit, legfontosabb tevkenysgeit.

December Karcsony hava

A latin skalendriumban a 10. hnap volt, a neve is azt jelenti: decem="tz". Ms nven Tlelnek, lomhavnak is hvjk. Taln ez az sszes hnap kzl a legesemnyteljesebb, rengeteg nnepet, npszokst tartogat szmunkra ez a hnap.

Hpehely

Advent:

Az egyhzi v kezdete, a karcsonyi elkszlet 4 hetes idszaka. Szent Andrs napjt kvet vasrnappal kezddik. Eredete az V.-VI. szzadra nylik vissza. Rgen jfli harangzgk jeleztk kezdett, egyben az egyhzi v megnyitsa is. Egykoron a vallsos emberek szigor bjtt tartottak, hajnali miskre jrtak./p>

Adventi hiedelmek, babonk:

 • az eladsorban lv lny a hajnali misre val els harangozskor a harang ktelbl 3 darabot tpett, amit aztn a hajfon pntlikban hordott, hogy a farsangkor sok ksrje legyen,
 • az Alfldn a hajnali misre val harangozskor a lnyok mzet vagy cukrot ettek, hogy ettl des legyen a nyelvk, s mielbb frjet "desgessenek" maguknak,
 • Erdlyben a hajnali mise alatt az ajtkat, ablakokat zrva kellett tartani, mert a boszorknyok ilyenkor llati alakot ltenek, s mindenhova megprblnak bejutni s rontst okozni.

December 4 - Borbla napja

Kis-zsiban lt, keresztny hitrt mrtrhallt (lefejeztk) halt. A bnyszok, tzrek, vrak vdszentje. Rgen a hajadonok is prtfogjuknak tekintettk, mert ha az e napon vzbe tett cseresznyeg karcsonyra kivirgzott, az hzassgot jelentett.

Tiltott dolog volt e napon a fons, a varrs, a sprs. A ni vendg nem hozott szerencst a hzra. A boszorknyok a hagyomny szerint ezen a napon szereztk meg a rontshoz szksges ruhadarabokat, gy tilos volt a ruht kint hagyni. Ajndkozni s brmit klcsnadni is tiltott volt, mert az elvinn a szerencst a hztl.

December 6 - Szent Mikls napja:

Mikuls a sznon
Szent Mikls pspk emlknapja, aki a IV. szzadban lt a kiszsiai Myra vrosban. A pkek, gabonakereskedk, dikok, eladlnyok, rvszek, vzimolnrok, polgrvrosok prtfogja. Segtette a nincsteleneket, a szegnyeket, egy legenda szerint a nyitott ablakon t aranyakat dobott be hrom hajadonnak, akik ennek ksznheten tisztessgesen frjhez mentek. Innen ered a mai napig a szoks, hogy a gyerekek kiteszik a megtiszttott cipjket az ablakba, s vrjk a Mikuls bcsit (a Mikuls sz a Mikls nv szlovk megfelelje, amely a XIX. szzadban kerlt t a kznyelvbe), aki piros ruhba ltzve, fejn sveggel, htn puttonnyal jrja az orszgot-vilgot s megajndkozza a "j gyerekeket".

Az idjrssal kapcsolatos hiedelmek szerint ilyenkor mr havazik, mire azt mondjk: Mikls megrzta a szakllt, melybl a karcsonyi idjrsra kvetkeztettek.

December 13 - Luca napja

Szent Luca mrtrhallt halt a hitrt. A nphit szerint a szembetegsgben szenvedk, a varrnk s a bnbn utcank vdszentje. Az v legrvidebb napja: "Szent Lucnak hres napja a napot rvidre szabja." Egyben a tli napfordul kezdnapja. Ehhez a naphoz kapcsold hiedelmek: pldul a frj- s hzassgjsls, hall- s beteg jsls, termsjsls, idjrsjsls.

E napon kezdtk el faragni a Luca szkt 9 fle fbl: kkny, borka, jvor, krte, akc, jegenyefeny, rzsa, som, cser, amelyet karcsonyig be kellett fejezni, gy, hogy minden nap csupn 1-1 mveletet lehetett rajta elvgezni. Karcsony este elvittk az jfli misre, ksztje rllva meglthatta, kik a falu boszorknyai. Sok helytt stttek e napon (sokfel mg ma is) lucapogcst, amibe tollat, pnzt rejtettek el. A hajadonok gombcokat fztek, minden gombcba beletettek egy frfinevet, s amelyik elsnek jtt a vz tetejre, az lett az illet frjnek neve. A gazdasszonyok egy mark bzt kis tnyrokra tettek, locsoltk, s a bza karcsonyesti llapotbl kvetkeztettek a jv vi termsre.

December 21 - Tams napja

Hitetlen Tams nven emlegetett apostol napja. volt az a tantvny, aki az evanglium szerint ktelkedett Jzus feltmadsban, ezrt hitetlen Tamsknt vonult be a vallsos trtnelembe, viselkedse pedig "tamskodsknt" a kznyelvbe.

Tams napjhoz rengeteg hiedelem fzdik, fleg disznvgssal kapcsolatosak.

 • A Tams napon vgott serts hj, a "Tamshj" nem avasodik meg, gygytsra alkalmas. Fleg kelsek, nehezen gygyul sebek, kisgyermekek kitseinek a kezelsre hasznltk.
 • Egyes vidkeken ezt a hjat egy illatos kerti nvny sszetrt leveleivel kevertk ssze, mivel ennek a nvnynek rontselhrt ert tulajdontottak. Mshol tmjnnel, szentelt vzzel, vagy hagymval vegytve hasznltk.

Idjrsjsl nap is ez:

 • Ha 21-e reggelre frissen esett h bortotta a tjat, a hiedelem szerint bks, boldog karcsony grkezett.
 • Ha az e napon meglt disznk mja nagy lett, akkor a rgi regek azt mondtk, hogy csikorgs lesz a karcsony.

December 24 - Karcsony vigilija, dm s va napja

g a gyertya
Bjtnap, az adventi idszak utols napja, de egyben a karcsony kezdete. Dolog tiltnapnak tartottk, csupn a takarts s a sts-fzs volt engedlyezett. A frfiak ellttk az llatokat, a hz krl rendet raktak, a nk a konyhban tevkenykedtek. A karcsonyi asztalt nneplyesen megtertettk, az abroszt csak ezen a napon hasznltk, ennek mgikus ert tulajdontottak, ezt hasznltk a kvetkez vben a gabona vetsnl, valamint ezzel takartk le a beteget.

Az nnepi vacsornak szigor rendje volt, els fogsknt ltalban fokhagymt ettek, melynek egszsgmegv hatst tulajdontottak, mindenki kapott egy gerezdet, s mikzben elfogyasztottk, egymsra gondoltak, ezltal az elkvetkezend vben sem felejtkeznek el egymsrl. Npszer volt mg a babbl, lencsbl, mkbl kszlt tel, amelyet a gazdagsgot voltak hivatottak jelkpezni. Az nnepi vacsorhoz tartozott mg az alma is, amelyet annyi gerezdre vgtak ahnyan ltek az asztalnl. A vacsora kzben keletkezett morzst megriztk, amit ronts ellen, orvossgknt hasznltak. Szentestn szoks volt mg a kntls, amikor is a gyerekek csapatostul jrtk a falut, kszntket mondtak, nekeltek, amirt almt, dit, esetleg pnzt kaptak. A psztorok vesszkkel jrtak ksznteni, s az elmondott jkvnsgok utn a gazdasszony kihzott egy vesszt a csombl s azzal megvesszzte a psztorokat s ajndkot adott nekik. Ez a szoks a termkenysgvarzsls rsze volt. Ezutn az est tovbbi rszt krtyzssal tltttk, mg nem mentek el az jfli misre, ahova magukkal vittk a Luca szkt, hogy arra llva meglssk, kik a boszorknyok. Ezen a napon lltjuk fel a karcsonyft is, s ezen az estn ajndkozzk meg egymst a csaldtagok.

December 25 - Karcsony napja

Hrom kirly
E nap a tli napfordul ideje. Dologtilt nap volt. Idjsl hagyomny is fzdik ehhez a naphoz. Pl. Bcskban, Bntban gy tartottk, ha ez a nap:
 • ha htfre esik, akkor kds tl, szeles tavasz, jeges, viharos nyr vrhat, valamint dgvsz, s llatpusztuls
 • ha keddre esik, akkor nagyon hossz lesz a tl, nedves a tavasz, sok gymlcs s szl vrhat,
 • ha szerdra, akkor kemny zzmars tl, kemny tavasz, nedves nyr, kellemes sz, s sok gabona lesz
 • ha cstrtkre vagy pntekre, akkor kellemetlen tl s forr nyr lesz, de hullani fognak az llatok,
 • ha szombatra, akkor j tl, szeles tavasz s nagy drgasg lesz,
 • ha vasrnapra esik, akkor j tl, szeles nyr, se meleg, se hideg tavasz, de b terms s nagy llatszaporulat vrhat.

December 26 - Karcsony msodnapja, Istvn napja:

ltalban karcsony msnapjn, 26-n kerl r sor, s jvig jrnak a regsk. Ilyenkor a legnyek vagy a felntt frfiak hzrl hzra jrva bsget, boldogsgot kvnnak a kvetkez vre.

A betlehemezs a magyar paraszti hagyomny egyik legismertebb tbbszerepls psztorjtka. Betlehemezni ltalban karcsony dlutnjn indulnak a fiatalok, s ks estig sorba jrjk a falut. Azt a trtnetet mesli el, melyben Jzus szletsekor a psztorok vagy a "hrom kirlyok" (a napkeleti blcsek) megltogatjk a jszolban, barmok kzt fekv kisdedet s Mrit. A dramatikus jtk rszei a bekredzkeds, a hziak kszntse, a szletstrtnet felolvassa vagy eladsa, adomnygyjts.

Manapsg ktfle betlehemez szoks ismeretes: az egyik, az l szereplkkel, a msik bbfigurkkal jtszott vltozat. Mindkettt azonos szereplkkel (psztorok, angyalok, Mria, Jzsef) s kellkekkel (egy fbl, paprbl kszlt jszol, egy kis templom, a 3 kirlyokat vezet csillag.) jtsszk.

December 27 - Jnos napja

Szent Jnos evanglista nnepnapja. E napot a harmadik karcsonyi napnak, valamint patknyz, v, vd napnak is tekintettk. De ezen a napon bort is szenteltek, minden csald bort vitt a templomba, amelyet a pap megldott, majd ebbl a szentelt borbl minden hordba tettek, hogy a hordk tartalma meg ne romoljon.

December 28 - Aprszentek napja:

Aprszentek napjn a bibliai idkben Herdes ltal Krisztusrt mrtrhallt halt betlehemi fi gyermekekre emlkeznek. Ezrt ez a nap a gyermekek megrvendeztetsnek napja is volt. A kisgyerekek bbukat kaptak. E napon tartottk az aprszentek-napi vesszzst, Magyarorszgon ma mr csak a Kisalfldn tartjk meg.

December 31 - Szilveszter:

Szilveszter
Szent Szilveszter ppa (314-335) nnepe. Az v bcsztatsnak vidm jszakja. Szmos praktikval igyekeztek jvt jsolni. Sokan ksztettek szerencse pogcst, melybe egy rmt vagy egy tollat stttek. Aki megtallja az rmt, annak nagy szerencsje lesz. Akinek a tolla meggett, az mr nem rte meg a kvetkez tollaspogcsa-stst. A bukovinai szkelyek szilveszterkor hagymbl jsoltak a kvetkez vi idjrsra. A gazda flbevgott egy fej vrshagymt, 12 rteget lehntott rla, ezek jelkpeztk egyenknt a hnapokat. Mindegyikbe egy pici st szrt, amelyikben elolvadt a s reggelre, az a hnap csapadkosnak szmtott, ha viszont megmaradt a hagymalevlben a s, akkor az szraz hnapnak grkezett.

Az v utols napjn fontos szerepet kapnak az telek. Leggyakrabban malacslt kerlt az asztalra, tilos volt azonban a csirke, a pulyka fogyasztsa, hiszen ezek az llatok elkaparjk a szerencst. Helyette inkbb lencst ettek, hogy sok pnzk legyen az j vben. A hallal is jobb vatosnak lenni, mivel foly menti vidkeken - ezek szerint Budapesten is - szerencst hoz (ahny pikkely, annyi pnz), mshol viszont baljs llat, hiszen vele elszik a hziak szerencsje.

  Óvodánk tagja a Zöldóvoda Hálózatnak
Óvodánk tagja a Madárbarát Óvoda Hálózatnak

 www.zoldkoznapok.hu

Kalendárium


Terézváros

            VI.kerület címere
 
Webmaster: Fix Port Solution Kft.